Faze tari din fotbal

Pe covorul rosu: romanca Loredana Popa. Nu e nicio gluma, cea mai recenta super faza are in prim-plan o fata si, mai mult decat atat, o fata din Romania! Si (n-am terminat cu si-urile), pentru ca prezentarea sa fie pe cat de completa pe atat de spectaculoasa, trebuie sa spunem ca Loredana are doar 14 ani! O varsta mai mult decat suficienta pentru a reprezenta Romania, bineinteles, la categoria ei de varsta, si nu oricum, ci in tricoul echipei nationale intr-un meci international. Partida in care Loredana s-a facut remarcata a fost cea amicala dintre selectionatele Under 15 ale Romaniei si Elvetiei, disputata in 2013. Faza realizata de Loredana Popa, incheiata cu gol, a facut inconjurul lumii, facand-o celebra pe pustoaica extrem de talentata dupa cum puteti vedea singuri din inregistrarea de mai jos si din felul in care a reusit sa controleze balonul dificil pentru a-si continua inaintarea spre poarta. Motiv pentru care si-a atras deja supranumele de Ronaldinha.



--------------------------------------
 
Pe covorul rosu, pardon, in ring: arbitrul. Arbitrul meciului dintre echipele Al Nasar si Al Arabi, formatii de prima liga in campionatul national de fotbal din Kuweit. Meci disputat in 24 septembrie 2013 pe stadionul Ali Al-Salem Al-Sabah din orasul Al Farwaniyah, capitala guvernoratului ce poarta acelasi nume din Kuweit. Inainte de a va spune ce s-a intamplat sa va descriem si contextul: se pare ca nu doar in Romania jucatorii sar efectiv la gatul arbitrilor ci si in Kuweit unde fluierasii sunt deseori admonestati de catre jucatorii care teoretic ar trebui sa le respecte deciziile iar uneori chiar agresati fizic. Nervii sunt de multe ori intinsi la maximum si cineva trebuie sa cedeze la un moment dat, nu-i asa? In cazul de fata arbitrul a fost acela dar nu a cedat, ba chiar a ripostat si pe buna dreptate, cat era sa mai indure tratamentul jucatorilor? Asa ca a dat. Si nu o data, ci de doua ori. Si pe langa, si trei cartonase rosii pentru jucatorii echipei gazda, acestia fiind cei care au sarit la arbitru. Ba chiar si un al patrulea in momentul in care unul dintre jucatori a sutat mingea cu putere in el, intentionat desigur. Cu patru eliminari intr-o singura tabara s-a pus punct si meciului. Evenimente am putea spune gratuite de vreme ce meciul se gasea deja in minutele de prelungire, scorul era deja de 1-3 iar penalty-ul acordat oaspetilor in aceste prelungiri nu avea cum sa mai influenteze in vreun fel evolutia meciului in sensul vreunei rasturnari de scor. Fahd Alrashedy a transformat si aceasta lovitura de la 11 metri, scorul a devenit 1-4 dar cu a patra eliminare in momentul repunerii balonului in joc meciul a fost oprit iar la masa verde scorul va deveni probabil 0-3 iar jucatorii suspendati cateva etape bune. Iata imaginile:



--------------------------------------
 
Pe covorul rosu: irlandezul Liam Kelly, un pui de fotbalist in varsta de doar 17 ani, o varsta tocmai potrivita pentru ca adolescentul sa fie selectionat in cadrul echipei nationale a Irlandei pentru jucatori sub 19 ani. Nationala U19 a Irlandei a disputat in ziua de 12 septembrie 2013 un meci impotriva selectionatei similare a Suediei, in cadrul Campionatului European Under 19, meci disputat in orasul suedez Ängelholm. Un meci care s-ar fi indreptat catre un scor final de 0-0 care ar fi nemultumit pe toata lumea, daca tanarul Kelly n-ar fi remarcat ca portarul echipei Suediei era destul de mult iesit din poarta, o oportunitate tocmai buna pentru Liam Kelly de a incerca un sut spectaculos, tocmai de la mijlocul terenului. Concretizat intr-un gol de toata frumusetea cum puteti vedea cu ochii vostri in filmuletul de mai jos si care a adus victoria la limita a nationalei U19 a Irlandei:



--------------------------------------
 
Pe covorul rosu: algerianul Karim Boudiaf, qatarezul Mohammed Musa si tunisianul Youssef Msakni, toti echipieri ai echipei Lekhwiya din Doha, Qatar. Echipa angrenata in toamna lui 2013 in Liga Campionilor Asiei, cea mai importanta competitie inter-cluburi internationala de pe continentul asiatic. O echipa antrenata de nimeni altul decat belgianul Eric Gerets, un nume in fotbalul international. Un nume la fel de mare, poate chiar mai mare, Marcelo Lippi, fiind antrenorul echipei chineze Guangzhou Evergrande, cele doua intalnindu-se in faza sferturilor de finala ale competitiei. Daca in meciul tur din 21 august 2013 Guangzhou Evergrande a castigat pe propriul teren in fata lui Lekhwiya cu scorul de 2-0, in returul din 18 septembrie victoria a fost si mai categorica. Lekhwiya - Guangzhou Evergrande 1-4. Gazdele, nu doar mai slabe, ci si ghinioniste. Altfel nu se poate explica cum trei jucatori ai lui Lekhwiya pot sa dea in bara, si toti in bara transversala, in aceeasi faza! Iata imaginile care vorbesc de la sine:



--------------------------------------
 
Pe covorul rosu: Randy Gordon, mijlocasul dreapta al echipei de fotbal Hackensack Comets. Unde Hackensack este un orasel de 43.000 de locuitori, un orasel de care nu am auzit pana acum dar aflat la doar 20 de kilometri departare de mult mai cunoscutul oras New York. Si daca New York-ul are bineinteles o echipa in prima liga americana, e vorba de New York Red Bulls, echipa din Hackensack evolueaza undeva intr-o liga la fel de necunoscuta precum orasul, mai exact in campionatul North Bergen 2. Un fel de campionat care angreneaza echipe din cateva orase apropiate din acea zona, deci inca mai jos decat judeteanul nostru. Lipsa de importanta a echipei o puteti deduce si din faptul ca, veti vedea, meciul se disputa pe un teren de fotbal american si nicidecum pe unul de soccer. Am investigat un pic si am aflat ca meciul din cursul careia vedeti imaginile de mai jos s-a disputat chiar pe terenul de fotbal american al liceului din Hackensack. Dar ce mai conteaza, joaca pe terenul propriu, nu? Sa va spunem si impotriva cui: echipa Ramapo din localitatea Franklin Lakes. In fine, nici nu are importanta.

Povestea fazei: aruncare de la margine, un mijlocas dreapta, Randy Gordon, un pic mai "altfel" ca sa nu-i zicem sarit (la propriu, veti vedea) fata de standardele cu care suntem noi obisnuiti pe batranul continent, deci aruncare de la margine, un salt peste cap, mingea se desprinde din mainile lui Gordon propulsata cu multa energie, zboara prin aer descriind un arc de cerc impresionant, se indreapta catre coltul lung, portarul face o greseala, sa zicem pardonabila dat fiind nivelul fotbalului de la ei, atinge mingea, nu suficient insa, aceasta intra in poarta iar arbitrului de centru nu-i ramane altceva decat sa valideze golul. Iata imaginile si minunati-va de ce a putut face acest tanar:



--------------------------------------
 
Pe covorul rosu, pardon, in mijlocul baltii: Nikolaj Misiuk, mijlocasul echipei lituaniene Trakai, echipa ce activeaza in Liga I din aceasta tara. Atat doar ca Liga I din Lituania este de fapt al doilea esalon, primul fiind numit Liga A. Deci, meci intre Silas si Trakai, disputat in ziua de 21 septembrie 2013 pe un teren mustind de apa pe alocuri, baltind in celelalte. Corner pentru Trakai, echipa oaspete, in minutul 77, mingea zboara catre mijlocul careului mic, portarul ezita iar Nikolaj Misiuk impinge balonul in plasa unde se prabuseste si jucatorul. Desi portarul cazuse si el, arbitrul nu acorda fault in atac ci valideaza golul lui Misiuk iar echipa gazda e impartita: o parte protesteaza, alti jucatori sunt prea uzi ca sa se mai oboseasca pentru acest lucru. Marcatorul golului se ridica si da sa se stearga la ochi, putin probabil sa fi fost din cauza faptului ca nu-i vedea sa creada ca a inscris, mai probabil din cauza ca ii intrase noroi in ochi si dupa ce este felicitat de catre coechipieri merge sa celebreze personal golul marcat in cea mai apropiata balta in care plonjeaza si incepe sa execute cateva miscari ce l-ar face invidios si pe Michael Phelps. Arbitrul trece pe langa el, se uita la jucatorul de fotbal convertit in inotator dar isi vede in continuare de drum catre centrul terenului, sigur ca lui Misiuk ii va trece curand aerele de inotator. Ce mai poate fi spus? Doar scorul final: Silas - Trakai 0-1, Misiuk fiind astfel singurul marcator al meciului.