Dovada ca acolo sus Cineva tine niste liste

Prima idee pentru titlul acestui articol a fost Cel mai norocos supravietuitor de la atentatele de la 11 septembrie 2001, dar am realizat inca inainte de a incepe redactarea lui ca am fi dat dovada de cinism la adresa celor cateva mii de oameni care au fost cel putin la fel de norocosi ca au reusit sa iasa la timp din cele doua turnuri gemene World Trade Center din New York inainte ca acestea sa cada, la adresa celor cateva sute de oameni care au reusit sa iasa din turnuri doar pentru a fi ajunsi din urma si acoperiti de turnurile prabusindu-se si la adresa celor cateva mii de oameni nevinovati care si-au pierdut viata in atentatele de la 11 septembrie 2001.

Exista insa dovada ca acolo sus cineva tine niste liste iar americanul Steve Sullivan, pompier in orasul New York, este aceasta dovada vie. Angajat al unitatii de pompieri numarul 41 din cartierul Bronx, Steve se prezentase in acea dimineata de 11 septembrie la locul sau de munca. Echipa era completa si, pentru ca sistemul de coordonare a activitatii pompierilor din New York anuntase ca o alta unitate avea efectivul incomplet, Steve Sullivan a fost instiintat de catre colegii sai ca a fost detasat temporar la unitatea 288 din Queens pentru a suplini o parte din acele lipsuri.

Imediat ce Steve a plecat catre noua sa unitate, colegii sai de la 41 au primit informarea despre primul atac asupra turnurilor gemene, drept pentru care echipajele au plecat de urgenta catre World Trade Center, fara Steve bineinteles. Toti colegii lui Steve de la unitatea 41 si-au pierdut viata.

20 de minute mai tarziu, ajuns la unitatea 288, Steve Sullivan a constatat ca si echipajele acestei unitati plecasera catre locul dezastrului. S-a indreptat de unul singur catre turnurile gemene dar odata ajuns acolo a aflat ca si membrii echipei 288 si-au pierdut viata, toti cu exceptia unui singur pompier. Timp de cateva ore, numele lui Steve a fost inclus pe lista celor disparuti, pana cand, intors de la actiunile de salvare, a putut raporta ca este in viata.

Abia dupa 12 ani pompierul a decis ca a venit momentul sa vorbeasca despre cat de norocos a fost prin schimbarile administrative care l-au vizat, pana acum el refuzand sa comenteze pe marginea acestui subiect pentru a nu afecta familiile celor care i-au fost colegi si prieteni si pe care i-a pierdut in urma prabusirii celor doua turnuri World Trade Center din 11 septembrie 2001.